szikra-laci-falunapon

 

Humorista, műsorvezető, az ország egyetlen humorista-ceremóniamestere, volt testnevelő tanár, foci és kézilabdaedző, valamint úszásoktató.  Vidéki életet él, imádja az állatokat, vannak kutyái, csirkéi, és egy nyula is. Innen hozza a történetei nagy részét. Hofi Géza a példaképe, a stand up műfaj rekordere, ugyanis 8 óra 5 percet beszélt egyfolytában, de meg akarja dönteni. Télen, fellépés előtt belecsúszott a Balatonba, mert vele mindig történik valami. Három önálló estjével járja az országot, Ő Szikra László, aki humoros pályafutására így emlékszik vissza:

„Mindig hülyéskedtem, viccelődtem, családi és baráti társaságokban egyaránt, és egyszer keresztanyám egy családi összejövetelen azt mondta: „Laci, te ugyanolyan lökött vagy, mint a Fábry, persze a szó jó értelmében.” Ez mondhatni szíven ütött, miközben láttam a tévében, hogy beindult a Showder Klub. Rendszeresen néztem, miközben az ismerősök elkezdték mondogatni, hogy menjek én is, tegyek egy próbát. Én persze oda képzeltem magam! Elindultam egy tehetségkutató produkcióban, aminek nem az lett a vége, mint amire számítottam, ugyanis azt hittem, hogy kiállok, mondom a tutit, mint a haverok előtt szoktam, de rá kellett jönnöm, hogy vadidegen emberekkel szemben nem ugyanúgy működik a dolog. Nevetgéltek, ám annál én már elsőre is többet vártam. Azután még egyszer megpróbálkoztam egy humorista tehetségkutatón, akkor viszont a sok jelentkező miatt, az utolsó pillanatban szóltak, hogy nagyon le kell rövidíteni a mondanivalómat, és három percben, kezdőként, ismeretlen emberek előtt bizony nem igazán könnyű átütőnek lenni. Ezek után hagytam is a dolgot, de pár hónap múlva az egyik ismerősöm, aki tudta, hogy megpróbálkoztam a stand up –al meghívott a születésnapjára, és megkért, hogy lépjek fel valami humoros dologgal. Körülbelül 60 fő vett részt a rendezvény, amit nálunk falun már kis lagzinak hívnak. Tudtam, hogy vadászok is szép számmal lesznek az összejövetelen, úgyhogy oda már konkrétan rengeteget készültem, külön vadászos stand up-al is. Hála Istennek nagy sikert arattam, és ebből kifolyólag elhívtak egy óvodai, egy iskolai és egy vadász bálra egyaránt, hogy ezeken a rendezvényeken is, úgymond: „emeljem az est fénypontját”. Persze ekkor még mindenhova ingyen mentem, tanultam, figyeltem, mellette testnevelő tanár voltam, foci-, és kézilabdaedző, valamint úszás oktató. Azután Gyöngyösön találtunk egy helyet, ahol havonta tartottunk humoresteket, Ürmös Zsolti a Stand Up Brigád atyja is segített fellépési lehetőségekkel, valamint felkértek a Kiskörei nyár rendezvénysorozat műsorvezetőjének, ezáltal egyre többen megismertek, és egyre több felkérést kaptam falunapokra, fesztiválokra, céges, baráti, családi és egyéb összejövetelekre.”

Ez meghozta életében azt az áttörést, amire vágyott. Kitartását az is bizonyította, hogy hosszú időn át rengeteg anyagot küldött a Rádiókabarénak, míg végre elérte célját.

„2011-ben behívtak a Rádiókabaréba, miután két évig bombáztam őket a műsoraimmal. Majd megtörtént életem első Rádiókabaré felvétele, ami annyira jól sikerült, hogy rögtön az adás legvégére tették a műsorom, márpedig az köztudott, hogy általában, mindig az aktuális felvételen legjobbnak vélt produkciót teszik a műsor végére. Ez újabb megkereséseket hozott, sőt, azóta már mintegy 30 alkalommal szerepeltem a Rádiókabaréban. Ezután szerepeltem a TV2-n, a Frizbi-ben, valamint egyéb tv műsorokban, megnyertem az elsű Duma-Tisza Humorbajnokságot, és a Showder Klub tehetségkutatóján is a legjobbak között végeztem, így egy idő után a műsorba is bekerültem. Tavaly a Stand Up Brigád tagjaként, az ATV-n induló Dumakabaré című vadonatúj humorműsornak is állandó szereplője lettem nagyszerű humoristák és színészek társaságában. Ezekből kifolyólag a pályafutásomban eljutottam odáig, hogy olyan sok felkérést kaptam, amit már nem nagyon tudtam összeegyeztetni a tanítással, és az edzői tevékenységgel,  úgyhogy a testnevelő tanári, és az edz?i pályát kénytelen voltam feladni. A gyerekek mindig is tudták, hogy mivel foglalkozom, sőt sokszor rajtuk és a kollégákon próbáltam ki a poénokat. Azóta is mondják, hogy milyen unalmas, hogy már nem vagyok ott.”

Nehezen tudom elképzelni Szikra Lacit szigorú tanárként, pedig saját bevallása szerint időnként az volt. „Én azt vallom, hogy jó hangulatban sokkal jobban megy a munka. Utólag visszagondolva a gyerekek hiányoznak, tanítani is nagyon szerettem, de ezt a feszített tempót nem lehetett tovább tartani, és nagyon szerencsés embernek tartom magam, hogy jelenleg a hobbim, egyben a munkám.”

A folytatásban: “szerinte Ő egy Mr Bean típus, akivel mindig történik valami.”