Írj egy történetet, találd ki hozzá a szereplőket, legyenek szeretnivaló figurák, és add át a mesét a gyerekednek majd az unokáknak! Valami hasonlóra gondolhatott annak idején Bálint Ágnes is, amikor a főnöki parancs úgy szólt: legyen egy műsor, amiben a nagypapa elmagyarázza, hogy jut be a víz a háztartásokba. Ezt önmagában dögunalmasnak vélte az írónő, kitalálta, hogy legyen egy macska, Cicamica, utána jött Morzsi, a kutya, Böbe babára pedig egy nyaralás alkalmából találtak rá, és már majdnem készen volt a Futrinka utca, Mazsola és Manócska.
mazsola.jpg

 

Bálint Ágnes vecsési emlékháza hűen őrzi munkáit, írógépét, kéziratait, elismeréseit. Itt található az a képeslap is, amelynek feladója  Nagy Tünde volt, Debrecenből.  Németh Ágnes, az írónő egyik lánya mosolyogva mondta: „Nagyon sokan kísérték figyelemmel a Futrinka utca lakóinak történeteit, Cicamica és Böbe baba kalandjait. Egy alkalommal  Cicamica döbbenten vette észre, hogy valaki alaposan megdézsmálta a  kolbászkerítését,  és a gyerekek rögtön elkezdtek kombinálni. Egyértelműen Sompolyogira, a rókára gondoltak, és ezt meg is írták!

kepeslap_a_futrinka_utcabol.jpg

Ez azért maradt meg bennem, mert a mese szerint szó sem volt erről, de a gyerekek ezt tovább gondolták, és volt,  aki elküldte a televíziónak. Édesanyám rengeteget dolgozott itthon, az írógépéből mindig néztük a legújabb történeteket, amit éppen írt, és mikor láttuk a tévében az alkotásait, nagyon büszkék voltunk rá. Sün Sámuelről tudtuk, hogy az akkori főnökéről mintázta, aki mindenkire szúrós tekintettel nézett. Nagyon szerette az állatokat, mindig éltek velünk kutyák, macskák, tyúkok, disznók, egyszer még birkánk is volt. Azt például kevesen tudják, hogy Frakk, egy mentett kutyaként került hozzánk.”

Bálint Ágnes, a Magyar Televízió első gyermekműsor szerkesztője volt. A József Attila díjas írónő ötlete alapján született többek között a TV Maci, ő írta a Frakk, a macskák réme, a Kukori és Kotkoda, Vízipók, Vízipók Csodapók című rajzfilmeket.  A 60-as évek egyik sztárja volt Mazsola, akit Manócska tanított szépre és jóra. Történeteiből a gyerekek is tanulhattak. A vecsési emlékházban szinte minden úgy található, ahogy akkor az írónő élt. Az írógépében egy befűzött papírlap, mintha éppen a Mazsola egyik folytatását írná, csak kiszaladt pár perce az állatokat megetetni. Az udvaron a kutyaházban a Frakkról mintázott bábú „őrzi” a területet

Németh Ágnes időt, pénzt és energiát nem sajnálva működteti édesanyja emlékházát. Rendszeresen érkeznek gyerekcsoportok, akik rácsodálkoznak az egykori bábfigurákra.