anyaskodjA kamaszlányom  egyszer azt mondta: „ milyen nyomi lehet az az anya, aki  nem tudja felnevelni a gyerekét!” Én meg azt válaszoltam neki:  Drága Csillagom, rólad így gondoskodott, hogy örökbe adott! Ez első hallásra talán furcsán hangzik, és a köztudatban is sok esetben nem nézik jó szemmel azt az anyát, aki örökbe adja a gyermekét, ugyanakkor a legjobbat tette a babával! Szerető családhoz juttatta!

Az életet adóra persze könnyű ráhúzni a vizes lepedőt, de azt nem tudja senki sem, milyen okok vezették odáig, hogy nem tudja vállalni a gyerek felnevelését. És persze azt sem, hogy a szülés és örökbeadás után önmagában hogyan zárja le a történetet? Hányszor jut eszébe, hogy valahol van egy gyereke?

Mi személy szerint nem tudunk az életet adóról semmit se, Móruczné  Gabi, az egyesület elnöke igen.  Gabitól, megkérdezheti, hogy van a gyereke? De mi azt a szálat ott elvágtuk, az más kérdés, hogy felnőttként sor kerül-e arra, hogy találkozzanak valaha is? Szoktam erre mondani viccesen: a saját, vér szerinti gyereket is kölcsön kapjuk, hiszen csak addig van nálunk, míg felneveltük, utána önálló életet él, és ez a dolgok rendje. A Gólyahír Egyesületnél nagyon nagy pozitívum, hogy nem csak segítenek levezényelni egy örökbefogadást, ami persze önmagában sem egyszer? történet, de van egy közösség, akikkel egy húron pendülünk, bombázhatjuk  egymást neveléssel kapcsolatos kérdésekkel. Különböző csoportok alakultak, pl. Kamaszok Szülei, Problémák és Megoldások, kérhetünk szakemberektől tanácsokat. Arra is van példa, hogy közösen nyaralunk, a  cserenyaraltatás is működik az egyesületen belül.

Egyébként sok ok merül fel, amiért örökbe adják a gyerekeiket, egészen szélsőséges példákat is tudok mondani: ne hogy az anyósnál kelljen ebédelni minden vasárnap! Vannak fiatal lányok, abszolút kilátástalan helyzetben,  és le a kalappal előttük, hogy ezt az utat választják, mert legalább megvan az nyugtató érzés, hogy szerető családhoz adta. Az esetek dönt? részében a nő egyedül viszi a lelki fizikai terheket, az a férfi sehol nincs, akit?l terhes lett. Ezért is fontos, hogy ne apa nélkül n?jön fel a gyerek.Az is igaz, hogy az idősebb gyereket kevésbé fogadják örökbe, és erre is megvan a magyarázat:  nem tudni érzelmileg milyen hatások érték, ha  valamilyen szerfüggő volt az anya, súlyosan sérült a gyerek mentálisan, és persze a beteg gyerek et is lehet szeretni, Ő is aranyos, de erre nem minden házaspár alkalmas.”

Attila megemlíti azt is, hogy érdekes dolog, amikor a gyerekek kezdenek a szülőkre hasonlítani, és ezt idegenek is mondják.  Abban egészen biztos, ha  felnőttként  meg is keresné az életet adó, a gyerekeknek ők jelentik  a szülőket, akik biztos érzelmi háttérben nevelték fel őket. Ezért egyáltalán nem tart attól, hogy felnőttként elfordulnának tőlük.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent Attilának a család, mosolyogva felidéz egy beszélgetést a fiával:

– Papuska! Szeretek veled beszélgetni.

– Én is kicsim.

– Sokat fogsz velem beszélgetni?

– Igen.

– Ha öreg leszel akkor is?

– Igen, bogárka.

– És ha meghalsz?

– Mindent megteszek, hogy olyan helyen legyek ahonnan tudok válaszolni,ha kérdezel.

– És onnan már nem fogod azt mondani, hogy MINDJÁRT?

És persze mikor átölelnek és azt mondják: „ most adhatsz egy puszit” na azt az érzést,  semmi sem helyettesítheti!