rasi-3„ Köztudott, hogy a para sportolók kevesebb támogatást kapnak, mint az épek, ezzel tisztában vagyok, és azzal is, hogy nehéz szponzorokat találni. Bár én szerencsésnek mondhatom magam,  hiszen kaptam korlátlan kondi bérletet, ruhákat, és sportcipőt is, amit a rokkant járadékomból és a fizetésemből képtelen lennék megvenni. Úgy érzem, egy kicsit önzőnek kell lennem, mert csak így tudok előrelépni. Többen fúrnak, mert kiépítettem egy kapcsolatrendszert: pl egy zenész ismerősöm Curtis támogat, ez nekem óriási segítség. Vannak irigyeim, viszont én teszek azért, hogy jól érezzem magam a bőrömben, a mai világban szükség van a kapcsolatokra, és ha valami gondom van, tudom, hogy kit kell megkeresnem. Van egy érem a nyakamban, az tök jó, de sok ember nem gondolja, mennyit küzdöttem érte”

Rasi nem csak az érmekért harcol, a mindennapjaiban is jelen van a küzdelem. Szerinte csak egy napra kellene egy egészséges embernek cserélni vele!  Keserű tapasztalata, hogy nem nyitottak, ritkán empatikusak, nem csak vele, hanem általában a sérült embertársaikkal.

rasi-oklevellel

„Én alapból mosolygós ember vagyok, úgy is köszönök, hogy szép napot, pedig én is tudnék bunkó lenni. Szállok fel a buszra, és látom a sofőrön az összes világfájdalmat.  Be is szólnak, ami még rosszabb. Először az illető szemét nézem meg, ha látok benne negatív dolgot, akkor nem is nyitok feléjük. Persze azért találkozom jó fej emberekkel is, akikkel szívesen beszélgetek.

Egyébként a társkeresésben is begyűrűzik az állapotom, mert nem tudják értelmezni a pasik azt a szót, hogy mozgássérült.  Próbáltam ismerkedni, 25 évesen szerintem ez egy teljesen természetes igény, és  volt aki megkérdezte: most akkor béna vagy? Frászt kapok ettől a szótól meg a nyomorék kifejezéstől is! Volt egy féléves kapcsolatom is, valahogy ritkultak a találkozások és vége lett…

A férfiak felállítanak egy listát, és annak szinte lehetetlen megfelelni, pl legyél cicababa! De volt olyan, akinek nem tetszett a rövid hajam, hogy túl sportos vagyok. Azt is bevallom, hogy én is kritikus vagyok: tiszták e körmei, a cipője, használ-e dezodort, van valami érzelem, érzés a szemében? Olyan megkeresést is kaptam már, amikor az illető azt gondolta, hogy én tutira illenék hozzá, én meg úgy láttam: totál boldogtalan lennék mellette. Sajnos alapból félnek, elzárkóznak, nem tudják kezelni a helyzetet, ez most kicsit háttérbe vonult, inkább a sportra koncentrálok teljes erőmmel. Most is vannak olyan szituációk, amik kiakasztanak, de edzett lettem az életre! Biztos szükségem volt arra, hogy mindenféle szempontból megerősödjek!”

Rasi hétköznap fél ötkor kel fel azért, hogy hét órára kiérjen Tahitótfaluba. Postai ügyintézést tanul, és hamarosan ügyfelekkel foglalkozik majd. A munkaidő napi négy óra, persze az utazási időt nem számolva oda-vissza. Utána edzeni megy, hogy még edzettebb legyen, az evezéshez, és az élethez egyaránt…