Sok fiatal nem tudja megbeszélni a gondjait a felnőttekkel

A kamaszok egy része kalandvágyból, megfelelési kényszerből éli meg első szexuális kapcsolatait. 14-15 éves korban még nem képesek felelősségteljes döntés hozni és érzelmi téren sem felkészültek erre. A felvilágosítást legalább 12 éves korban meg kellene kapni a fiataloknak, hiszen a 14 évesek negyede, a 16 évesek fele él aktív szexuális életet.

szerelmes_falmatrica.jpg

 

Dr Erős Erika szexuálpszichológus tapasztalata szerint bár kapnak szexuális felvilágosítást kötelezően az iskolában, de nem azokra a fókuszpontokra koncentrálnak, ami a legfontosabb volna, és bizony a szexuális úton terjedő betegségekről is nagy sötétségek vannak a fejekben. Megdöbbentő, hogy a nagyon okos fiatalok között is furcsa tévedések vannak azzal kapcsolatban: hogy lehet védekezni, vagy mi a biztonságos együttlét? Erre bizonyíték, hogy ilyeneket kérdeznek: „ha bugyiban ölelkezünk, akkor is teherbe lehet esni?” A lányok inkább a terhességtől félnek, a fiúk a nemi betegségektől. A szexualitás a mai napig tabu témának számít, a fiatalok egy része nem tudja a problémáit megbeszélni a felnőttekkel.

A szakember szerint ez nagy baj, ugyanakkor nem csodálkozik rajta, hiszen a felnőttek is hiányossággal küzdenek a szexuális ismeretek terén. Sok esetben a szülők is inkább a szőnyeg alá söprik a problémájukat és leélik egymás mellett az életet úgy, hogy pont az intimitás, a gyengédség, a meghittség hiányzik a kapcsolatukból.  A szexualitásnak éppen a kötődés lenne a lényege, hiszen az érzelem egyik kifejezési módja. Persze a pornófilmekben erről szó sincs, és a jövő legnagyobb problémája itt rejlik. Azok a kamaszok, akik az interneten élik a szexuális életüket, akkor még nem tudják, hogy a film messze van a valóságtól, vagyis köszönőviszonyban sincs az élettel, ráadásul téves információt ültet a fejekben. Amennyiben eljutnak odáig, hogy normál kapcsolatuk lesz, rendre előjönnek a sikertelenségek és a kudarcok, amit önmagában hordoznak. Ez gyakorlatilag mindaddig folytatódik, míg valakitől nem kér és kap segítséget.

A fiúnak és a lánynak is érezni kellene a párkapcsolaton belül a felelősséget, de ez idősebb korban is kevesebbszer fordul elő, az elköteleződésről már nem is beszélve. A szülő sokszor feszeng a gyerek előtt, és nem egy esetben hallani, amikor az egész felvilágosításról azt mondja: „nekem se mondtak otthon semmit, mégis itt vagyok!” Az iskolában a kamasz nem az osztályfőnökétől vagy egyik tanárától szeretne erről beszélni, sokkal inkább egy külső személytől kérdezne, vagy hallana konkrétumokat. Elsősorban nem a férfi és női szervezet működésére kíváncsiak, sokkal inkább arra, hogy mi történik, ha a fiú a lány bugyijába nyúl, és hogy történik majd a biztonságos szex?

A családban, ha a gyerek azt látja, hogy a szülei megölelik egymást, és teret adnak az érzelmeiknek, minden bizonnyal ezt a mintát fogja ő is követni, és sokkal nagyobb az esélye a boldog párkapcsolatra. Az interneten kívül egymás között is beszélnek a szexről, de korántsem biztos, hogy helyesek azok az információk, amelyek ilyenkor gazdát cserélnek…

A fiatalok kérdéseket küldhetnek, illetve személyesen is felkereshetnek szakembereket, akikkel őszintén beszélhetnek a problémájukról. www.tinivagyok.hu