dr-gergely-anita

Dr Gergely Anita négy éve dolgozik a törökbálinti Tábitha Házban. Nem ismeretlen előtte a hospice ellátás, hiszen az otthonápolásban, már 2010 óta rendszeresen tevékenykedik.  Mosolygós, halk szavú, nyugalmat árasztó, minden szó mögött érezhető a gyerekek iránt érzett empátiája és szeretete. Készült a beszélgetésre és örült annak, hogy még több emberhez eljut a híre a Tábitha Háznak.  Bár Magyarországon több mint húsz éve működik a felnőtt hospice szolgálat, mégis keveset tudunk rólunk. Sőt, a gyermek hospice hallatán még jobban elszörnyülködnek az emberek, pedig a baj ellenére, nagyon sok jó történik az ellátásuk során, mindez team munkában. Eleinte az interneten keresztül találtak rájuk, később már az érintett szülők egymásnak adták az elérhetőségeket.

                                                         „ Szigorúan őszintének kell lenni”

Amennyiben életvégi ellátásra jön egy gyerek és megkérdezi tőlünk: „meg fogok halni”? Akkor visszakérdezünk, hogy ő, mit gondol erről? Mert nem biztos, hogy az igazat akarja hallani! Nekünk meg kell tapasztalnunk, hogy a gyerek mit akar hallani! Íratlan szabály: a betegnek joga van tudni az igazságot, de nem kötelessége!  Már a 4-5 éves gyerek is tisztában van azzal, hogy mi fog történni vele, persze a maga szintjén.  Azt megmagyarázni a szülőnek, hogy ha tényleg menthetetlen a gyereke, akkor fogadja el, hogy meg fog halni! – nagyon nehéz! Amennyiben sikerül egy szülővel elérni azt, hogy ne tervezzen, ne azt nézze, hogy mi lesz, ha meggyógyul, hanem próbáljon a pillanatoknak élni, hogy örüljön, ha a gyerek még tudja az életet élvezni, tudjanak egymásnak örülni, akkor már nem hiába vagyunk. Soha nem mondjuk azt a gyereknek, hogy meg fogsz gyógyulni, de azt sem, hogy nem fogsz!

                                    „Megpróbáljuk elérni, hogy itt egy burokban, a pillanatoknak éljenek”

A Tábitha Házban lévő apartman lehetőséget ad arra, hogy a családtagok is beköltözhessen azokkal a gyerekekkel, akik életvégi ellátásra érkeztek. Szülők, nagyszülők, testvérek együtt tölthetik a hátralévő időt a gyerekükkel, háborítatlanul, nyugalomban, békében…  Ez idő alatt magas szintű, ingyenes  egészségügyi ellátásban részesítik a gyermeket.

                                                                     Hogy zajlik az elköszönés?

Sokszor az orvosok sem képesek pontosan meghatározni, mennyi ideig élhetnek még a gyermekek.   Az elköszönésre – nincsenek előre kigondolt szavak. Sokszor elég, ha ott ülnek mellette, fogják a kezét, és érezhető, hogy az illető nyugodt! Közben feleleveníthetik és beszélhetnek a haldoklónak a szép és közös emlékekről: legyen az egy születésnap, egy kirándulás, egy ünnep. Arra is volt már példa, hogy a haldokló gyermek testvérének lelkiismeret furdalása volt egy korábbi csínytevésért, amit régebben „követett” el, de lehet bocsánatot kérni. Ezért is jó, hogy a szakemberek erre a helyzetre felkészítik a testvéreket is, hiszen sokkal többet sérülnének, ha csak a saját fantáziájukra hagyatkoznának, mert akkor rengeteg megválaszolatlan kérdés maradna bennük