wp_20160817_10_22_31_pro

Komáromi Lujza napja a hétfő, mosolyogva érkezik, és egyből kérdezi: van-e olyan gyermek, ahol segíteni kell? Ha nincs, benéz a konyhába, átfut a boltba valami apróságért, de szívesen vasal, vagy akár udvart, járdát takarít. Azt mondta: „erre is idő kell, hogy mindenki megtalálja a magához leginkább illő feladatokat”.  Kerüli az olyan szituációkat, amikor elérzékenyülne a gyerekek előtt, de tudja, kivel mi történik. Magától nem beszél az itt látottakról, őt is kötelezi a titoktartás, inkább általánosságokat említ, ha kérdezik. Kicsit csodálkozik, hogy szeretnék vele riportot készíteni, de ő is a Tábitha Ház munkáját erősíti.  Három gyermek nevelése és a mindennapi háztartási teendők mellett arra gondolt, hogy valami mással is foglalkozna.  „Három évig nézegettem kívülről a házat, és mindig azt éreztem, hogy nekem itt lenne dolgom”! Egészségügyi végzettséggel rendelkezik, korábban dolgozott mozgássérültekkel, de kívülről mást gondolt a házban folyó tevékenységről.  9 éves Mira lányát olykor beviszi a házba, aki egy csapásra összebarátkozott a nappali ellátásban részesülő Patrikkal. Emlékezetes történetet, ő is őriz.

                                                   Utolsó kívánság: az előrehozott Mikulás

 „Vidékről érkezett egy 15 éves fiú, aki nagyon szegény családból érkezett, rossz szociális körülmények között élt… Három hetet töltött a házban, nagyon szép utolsó hetei voltak. Elvitték a Fradi pályára, mert nagyon szeretette volna még életében látni. Engem megkértek, hogy november végén szerezzem be a Mikulási ajándékokat, és neki előrehozott ünnepség volt, mert nem várhattak tovább… az megérintett, nagyon.  Persze vannak más esetek is, mikor előző nap látom, hogy a gyerek tévét néz és látszólag jól is van, de legközelebb már hiába keresem”! Lujzának teljesen természetes, hogy itt segít, annak ellenére, hogy a távoli ismerősök ezen mindig csodálkoznak. Segíteni jó érzés, megemlíti, hogy egyik gyermeke oxigénhiánnyal született, és abból is lehetett volna baj, de szerencsére nem így történt.

A Tábitha Házban évente egyszer, vagy kétszer önkéntes képzés is folyik, hiszen nagy szükség van rájuk. A jelentkezők a képzésen többek között megismerkednek az ellátások formáival, és a sikeres vizsga után vállalniuk kell, hogy hetente minimum négy óra önkéntes feladatot végeznek.