Nincs olyan ember, akit ne rázna meg az a hír: megölte az anya újszülöttjét! Statisztikai adatok szerint hazánkban évente 15-20 alkalommal fordul elő ez a szörnyűség. Szinte biztos, hogy eltitkolt terhességből születnek ezek a csöppségek, akik még esélyt sem kaptak az élethez. Az anyának sem könnyű 9 hónapig titkolnia terhességét, sok esetben a közvetlen családtagok sem tudják a másállapotot. Olyan esetek is történtek, amikor a szülés beindulása után, hasfájással kórházba került a nő, és a sebészeti osztályról a szülészeten kötött ki. Ez persze a jobbik eset.

Arra is volt példa, hogy egy kisváros szülészetén megjelent egy egyetemista pár, és elmondták az ügyeletes orvosnak, hogy titkolt a terhesség, és a szülés után, le is akarnak mondani a babáról. Miután rendben megszületett a kicsi, az orvos csak annyit mondott a párnak, hogy a döntésüket jól gondolják meg. Másnap is beszélt velük az orvos, és egyszer csak értesítette a pár a szüleiket, hogy nagyszülők lettek, és a történet happy end-el végződött. Haza vitték a babát és boldogan élnek a mai napig. Természetesen egészen más a helyzet akkor, ha a kismama várandósága idején már jelzi szándékát pl a Gólyahír Egyesületnek, akiktől maximális segítséget kaphat.

Mórucz Lajosné, a Gólyahír Egyesület elnöke 16 évvel ezelőtt Százhalombattán olyan családokkal alapította meg a civil szervezetet, akik az ő segítségével fogadtak örökbe gyerekeket.  A cél az, hogy a nem kívánt terhesség után, ne újszülött gyilkosság legyen a vége, ne állami gondoskodásba kerüljön a baba, hanem családot kapjon.

Kíváncsi voltam arra, hogy kik az érintett nők, mennyire felvilágosultak, milyen anyagi és szociális helyzetben élnek?

Mórucz Lajosné, Gabi: „ A legtöbb kismama Budapestről és Pest megyéből jelentkezik,  és érdekes módon ugyanebben a régióból várnak a legtöbben örökbefogadásra is. Vannak olyan nők, akiknek nincs pénzük  fogamzásgátlóra és akinek nincs pénze ennivalóra, az nem fog védekezésre sem költeni.  A CSVSZ –es (családvédelmi szolgálatos) védőnők próbálnak beszélni a kismamákkal, de a többség inkább az abortuszt választja, mint az örökbeadást.

                            „Úgyis fogalmazhatnánk, hogy inkább megöleti,  és nem hagyja élni.”

Különböző élethelyzetből kerülnek ki azok a nők, akik nem akarják a babát megtartani. Lehet valaki túl fiatal a gyerekvállaláshoz, van aki férjnél van, de nem a férjétől van a gyerek, de benn akar maradni a kapcsolatba.  Mindig voltak olyan anyák, akik nem kívánt gyereket hordtak a szívük alatt, rosszkor akart a jönni a pici, mindig voltak állami gondozott gyerekek, az lenne a jó, ha egyáltalán nem kerülnének gyerekek intézetbe, vagy vállalja a szülő, vagy adja örökbe. Nem hiszem, hogy aki állami gondozásban nő fel, az az anya jó, mert nem mondott le a gyerekéről! Én azt gondolom, hogy az nem jó anya, az nem is anya, aki állami gondoskodásba adja a gyerekét, nem látogatja, félévente egyszer elmegy megnézni, az nem anya. Sokkal jobban tenne a gyerekével, ha örökbe adná, és valaki nagyon szeretné!

Az elnök szerint akik tisztában vannak azzal, hogy történik az abortusz, esetleg látták  a Néma sikoly című filmet, azok közül többen vállalják, hogy kihordják a babát, megszülik és örökbe adják. Vállalják ennek a lelki terheit, ami mindenképpen tiszteletreméltó.