Mórucz Lajosné, a Gólyahír Egyesület elnöke:  Egyénenként változik, hogy  mikor jelentkeznek  az egyesületnél a kismamák: van aki éppen túllépte az abortuszt még engedélyező időt, van aki közvetlen szülés előtt áll, és az is előfordul, hogy  félidős terhes.

„Gyakorlatilag semmi sem változott 16 éve, segítjük a kismamákat, küldünk kelengyét, anyaotthon segítünk keresni azoknak, akiknek erre van szükségük. Lett az egyesületnek egy lakása, egy krízis lakás, és ott elhelyezzük a titkolt terhességét viselő  kismamákat, illetve ha olyan helyzetbe kerültek, hogy nincs lakásuk, családjuk, akkor itt helyezzük el őket, egy kismama ne éljen  az utcán. A krízis lakásba nem mindenki kerül, csak akik el akarják titkolni a környezetük előtt a terhességüket. Ők egészen a szülésig ott élnek a lakásban, azokból a kismamákból több van, akik a szülés után örökbe adják a  csecsemőt, bár az egyharmaduk időközben meggondolja magát és megtartja a babát”.

                                          „16 év alatt 820 baba kapott szerető családod”

Még bele gondolni is rossz, mi lett volna közel ezer babával, ha nem fogadják örökbe őket!  A civil szervezetben 25, többségében  védőnő  végez önkéntes munkát, többnyire megyénként egy, esetleg kettő. Az elnöknek éjjel-nappal csöröghet a telefonja, és csörög is…

„Éjjel többnyire azért hívnak, hogy megindult a szülés, azt előre megbeszéljük,  hogy az örökbefogadók is  oda mennek a szüléshez!  (csak akkor, ha az életet adó anya ebbe beleegyezik) Hívom őket és a kórházat, de azért nem minden éjszaka hívnak, inkább napközben, jellemzően kiszámíthatatlan.

Az adó 1 %-ból működünk, idén 5,3 millió Ft-ot kapunk. Ezt lakásfenntartásra, kismamák élelmezésére, telefon- és utazási költségre fordítjuk. Egyre több olyan életet adó kismama jelentkezik, aki nem tudja kifizetni a vonatköltségét akkor azt is mi álljuk.  Az egyesületünk vállalta az után követést, erre minisztériumi engedélyünk van, és ennek is az utazási költségét megtérítjük. Évente egyszer tartunk országos találkozót, ahova eljönnek az örökbefogadó családok”.

„Nézze meg a babát, búcsúzzon el tőle, és ne szoptassa…”

Mikor megszüli a kismama megnézheti, sőt, ha akarja meg is szoptathatja, ez az ő döntésük, amelyiket választja. Szülés után  4-5 nap múlva hazaviszi az örökbefogadó és onnantól fogva nincs kapcsolat az életet adó és az örökbefogadó között, de amíg kórházban van, addig dönthet. Mi azt szoktuk javasolni, hogy ne szoptassa, hiszen sokkal nehezebb, hogy addig a babával van. Természetesen nézze meg, búcsúzzon el tőle, de ne szoptassa meg, ne legyen vele.  Az örökbefogadó már úgy viszi haza a kórházból, mint a vér szerinti szülő, az anyakönyvbe 6 hét múlva az ő nevük szerepel.

Fontos, hogy ebben a szellemben neveljék a gyerekeket, nincs az, hogy majd megmondom ekkor vagy akkor, hogy nem én szültelek. Jönnek találkozóra, beszélnek róla, hogy őket örökbe fogadták, hogy nem az anya pocakjában voltak, van mesekönyv az örökbefogadásról. Azt kell elérni, hogy a gyereknek ez természetesen legyen, az óvodába, iskolába kerülve tudja,  hogy ő az igazi anyja, nem az, aki szülte, és ők nem nevelőszülők, hanem a vér szerinti szüleinek számítanak a gyereknek! Sajnos sok tévhit van a köztudatban, nekünk ezt el kell oszlatni, a nyílt örökbefogadás, és egyáltalán az örökbefogadás legyen természetes folyamat, amit nem titkolni kell. Sokszor lehet olyat olvasni, hogy az „igazi szülő”, nevelőszülő, nem! A nevelőszülő állami gondozott gyerekeket nevel, pénzért, fizetésért. Az örökbefogadó úgy neveli, mintha ő szülte volna, ő az édesanyja!

18 év múlva, ha  akarja a gyerek megkeresheti a vér szerint szüleit a gyámhivatalon keresztül, van most már egy-két olyan család, aki Facebook-on tartja a kapcsolatot, vagy e-mailt küld az életet adónak, tehát van rá példa! Amerikában pl. ez bevett szokás, hogy meghívják a születésnapra az életet adót, mint egy rokont, Magyarországon ez nem divat, ettől még messze vagyunk”.

A kismamák közül nem mindenki kerül rossz lelkiállapotba a terhessége alatt, és az örökbeadás után sem tartja fontosnak, hogy megkérdezze Gabitól:  „hogy van a gyerekem”? Az elnök szerint ezeknek a nőknek a személyes figyelem hiányzik az életükből.

Természetesen  az lenne a jó, ha egyáltalán nem lenne szükség a munkájukra, de ilyen egész egyszerűen nem lesz…