Géza

Rózsafüzér és Anya felirat van a karján, az orra szinte egy „S” kanyart ír le. Látja, hogy nézem a tetoválását és már mondja is:

– Tetoválás hívő vagyok, az anyukámat szeretem, nagyon. Anyukám arcképét még valahova megcsináltatom. Hatan vagyunk testvérek, szüleim 13 éve elváltak, itt éltünk Budapesten, de anyukám leköltözött Szolnok megyébe nevelőapámmal. Jó volt az életem, amíg el nem kezdtem a kábítószerezést, biofüvet szívtam.

– Mi az a biof??

fu

– Most ha visszagondolok, akkor azt mondom, hogy gusztustalan, de mikor szívtam, akkor jó volt, akkor az volt a mindenem.  Az oldószer a kábítószerben az aceton, azzal lehet ilyen „patkánymérgeket” meg felni tisztítóval.

– Felni tisztító?

– Igen, alu felni, azzal fújják le. Van olyan, hogy zsálya, tetszik tudni mi az?

– Igen, gyógynövény.

– A zsályát lefújják álomporral és összekeverik acetonnal és aki erősen akarja, az még lefújja felni tisztítóval , meg mindenféle hülyeségekkel. Azt kiszárítják, kis csomagokban adják, már 250 Ft-ért is lehetett kapni.

– Emlékszel rá, hogy mikor szívtad az elsőt?

– 12, 13 évesen, utána szoktam rá a füves cigire.

– Senki sem vette észre a környezetedben?

– Eleinte nem, bele szívtam, nevetgéltünk, később észrevették anyuék is, de nem bírtak mit csinálni velem. Ígértem, hogy leszokok róla,  közben alig vártam, hogy abba hagyják a papolást és már rohantam szívni. Én már voltam előzetesben hat hónapot a Debreceni Javítóintézetben. Oda bekerültem, 2015 január 23-án, szabadlábra helyeztek  2015 július 22-én, ide újra bekerültem 2016 március 9-én.

– Ugyanazért a bűncselekményért?

– Nem, az egy másik ügy volt.

– Akkor talán menjünk sorba. Elkezdtél füvezni, anyukád  ugyan észrevette, de nem tudott segíteni neked.

–  Eleinte még dolgoztam, később már nem tudtam, minden életerőm elszállt, könnyebbnek láttam, ha lopok. A környezetemben 14 ember megloptam, rokonokat, de ilyen hülyeségeket az udvarról, és azokat eladtam, de szinte minden nap lebuktam.

– Abban az időben nem jártál iskolába?

– De jártam, de itt fejeztem be a 8-at és a 9-iket is, és elkezdtem a 10-et. 7 hónapja bent vagyok.

– Hogy kerültél Debrecenbe?

– Megcsináltam ezt a 13 betörést, utána csináltam egy hülyeséget, felfegyverkezett rabláskísérletet egy másik településen, akkor abból a 14 ügyből kifolyólag elvittek Debrecenbe.

– Volt nálad fegyver?

– Kés volt nálam, azért csak felfegyverkezett rablás.

– Felhasználtad eszköznek a rablásnál?

– Fenyegetőztem, de csak rabláskísérletnek számít, mégis bekerültem és olyan szerencsétlen volt  az eset, hogy állítólag akit kiraboltam, most egy pár hónapja, ide bebukott, de már szabadult is.

– Téged Debrecenben szabadlábra helyeztek?

– Igen, már nem tartották fontosnak az előzetes letartóztatásomat.

– Mi történt azután?

– Haza mentem, ott voltam egy hónapig, aztán felköltöztem a bátyámhoz  Budapestre. Eleinte jó volt, a bátyámnak őrz?-védő cége volt, kaptam munkát, rendes fizetést. Közben elkezdtem járkálni a 8 kerületbe, a Blaha Lujza térre, odacsapódtam egy bandához, nem őket hibáztatom, mert én voltam a hibás, először csak egy órára mentem ki, később kettőre, aztán már ott éjszakáztam, és belecsöppentem ebbe az egészbe.

– Ez a banda miről volt híres, mit csináltak?

–  Akkor még nem bűnöztem, elmentem velük diszkóba, iszogattunk, közbe összevesztem a bátyámmal, mert ő is mondta, hogy ne járkáljak velük. Utána visszaköltöztem vidékre, otthon összevesztem anyuval is, aztán megfogtam a sporttáskámat, de nem a bátyámhoz mentem, hanem egyik ismerősömhöz, aki a Szondi utcába lakott, adott kulcsot is. Egy hétig maradhattam, utána írtam a bűntársamnak, oda költöztem és elkezdtem vele bűnözni, nem csak a kábítószerhez kellett a pénz, hanem a megélhetéshez.

– Miket csináltatok?

– Az éjszakai járaton egy csávóval összeszólalkoztunk, ő megverte, én egyszer belerúgtam, leszálltunk, a csávó elájult a földön, lehúzta bűntársam, behúzta a bódé mögé, a csávó leejtette a telefonját, felvettem, azt hittem nagy komoly telefon és egy kinyitható ócska telefon volt. Na, ez kifosztásnak számított, és nem is a térfigyelő kamera vette fel, hanem az egyik lakás ablakából egy ott lakó. Olyan kamerája volt, hogy a hangot is felvette. Ez volt február 8-án, 11-én elvittek minket a Gyorskocsiba előzet tárgyalása, onnan minket hazaengedtek házi őrizetbe, nyomkövetővel. Utána a bűntársam levágta magáról a nyomkövetőt, így hát engem is behoztak.

– Azért, mert a társad levágta magáról?

– Fenn állt a szökés, elrejtőzés veszélye. Engem ide hoztak, őt  meg a Venyigébe, egy hétig volt szökésbe, aztán elkapták,  rátettek  még egy fogolyszökést.  Anyu is mondta, hogy hagyjam ott azt a környezetet, ahol vannak a drogos barátaim, hát itt is bebuktam, sajnos. Belekeveredtem egy olyan ügybe is, hogy elcseréltem valakivel  egy inget biofűre, de azt mondta, hogy elvettem tőle. Ez egy csere volt és nem akartam visszaadni, aztán előkerült a kés, ez  volt a baj, most megyek majd októberben tárgyalásra.

A folytatásban:  „A két öcsém is azt látta, hogy minden nap be vagyok állva, fel kell mosdatni, meg ilyenek, nekik se volt ez jó”.