Az intézet ahol “szigorúan szeretnek”! Juhász Péter igazgató beszél a nevelésről:

– Mi a tapasztalat, félve érkeznek az intézetbe?

– Előítéletekkel jönnek: szorongás, félelem, sztereotípia, hogy „köcsög vagy csicska” leszek, aztán eltelik fél év, és megkérdezem: emlékszel mikor bekerültél? Ilyenkor legyintenek, vagy mosolyognak. Azt nem mondom, hogy olykor nincs vita, verekedés, hiszen aki azt mondja, hogy egy 100 fős intézetben ahol fiatalkorú bűnelkövetőket látnak el, ez nem fordul elő, az még nem járt ilyen közegben. Persze az nem lehet a tendencia, hogy egyet ver a több, vagy veréssel intézik el a konfliktust, de ezért vannak ott a munkatársaim.  Érdekes, hogy mindig a kicsik kakaskodnak, a 13-14 évesek egymás között. Az újonnan érkezőket verbálisan ugratják, kis beszólásokkal, de ezek nem realizálódnak, hiszen ha kiderülne, komoly következményei lennének: fegyelmi,  igazgatói megrovás,  ha súlyos vétséget követne el az illető, azt is kezdeményezhetnénk, hogy BV intézetben folytassa az előzetes letartóztatást, de ez nagyon ritka szerencsére.

– Egyébként lehetne látni, ha valami erőszakos dolog történne az intézetben, mernének  panaszkodni?

– Szerencsére ha van rá okuk panaszkodnak, ebből tudom, hogy minden rendben van, ha senki nem merne szólni, akkor kezdenék gyanakodni.  Nevelőnek mondhatják, ha valami gond van, ha velem akarnak beszélni, lehozzák hozzám őket, nap mint nap felmegyek a szintekre, van panaszláda!  Milyen érdekes, kérésekkel jönnek: miért kell neki takarítani? Miért nincs kenyér a tésztához? Gyakran kérnek tanácsot. Azt nagyon rövid idő alatt belátják, hogy érdemes normálisan viselkedni, hiszen a jutalmazásban is kategóriák vannak: a bekerülő a „néző”,  fölkerülhet „látó”, vagy „értő” kategóriába. A néző az újonc, annyit kap, amennyit a jogszabályok előírnak, ha felkerül egy kategóriával feljebb, akkor plusz látogatás, plusz telefon és így tovább. A legmagasabb kategóriában saját ágyneműt használhat, megölelheti  látogatáskor a szüleit (a többiek csak asztal mögül) plusz telefon jár az intézet költségén, magasabb lesz az órabére, kap az intézettől tusfürdőt, stiftet.

Értékelik a reggeli, déli, és esti szemlén: kaphat pluszt, karikát vagy mínuszt.  A plusz, ha valami plusz dolgot csinált, a karika, hogy teljesítette a kötelességét és a mínusz, a kötelességét nem teljesítette. Pluszosnak lenni, ahhoz nagyon teperni kell, soha nem lesz valaki hármas fokozatú, ha nem teljesít valami plusz dolgot. Az intézetben hetente 2 nap munka, 4 nap iskola van, így áll össze a hét. Zsebpénz nincs, az elvégzett munka arányában kapnak fizetést. Lehetőség van kertészeti, mosodai, varrodai, udvari, kézműves, gépműhelyben, vagy karbantartói munkára. Az intézetből kimenni, csak nyomozati cselekmény, bírósági tárgyalásra, illetve olyan orvosi ellátásra lehet, amelyet nem tudnak helyben megoldani. Persze nem kellemes érzés, mikor rendőr viszi őket, bilincsbe és vezetőszáron viszont házon kívül ez az előírás.