A hordozható oxigénkészülékre nem kaptak engedélyt az OEP-től, azzal az indokkal utasították el, hogy ülő helyzetben a saturációja nem érte el azt a szintet, amelyet az erre vonatkozó szabály tartalmazott. A Linde-től (Linde Gáz Magyarország Zrt) kértek segítséget, havi 35.000,- Ft  fejében  bérelték   a hordozható oxigént.  Ezzel már biztonságosan tudtak közlekedni, az újabb csapás akkor érte őket, mikor megigényelték a rokkantkártyát. Kórházon keresztül, orvosi javaslatra adták be a kérelmüket

                                                                „ Nálunk nem szerepel ez a betegség”

Az első tüdőátültetés előtt is felvették a kapcsolatot a hatóságokkal, akkor is elutasították őket, nem találták jogosnak a kérésüket. Anna megpróbálta a lehetetlent: ezúttal is elküldte papírjait súlyos állapotáról a klinikán keresztül orvosi ajánlással, de mivel a cisztás fibrózis nem szerepel az ő listájukon – megtagadták, illetve azt írták: tudják, hogy nem tud mozogni, de nem szerepel náluk ez a betegség…  A Baross utcai transzplantációs klinika előtt lehetetlen parkolni, a mozgássérült parkolót – jogosultság híján,- nem használhatták, mert megbüntetették volna őket. Azt sem csinálhatták meg, hogy arra az időre megállnak a kórház kapujában, míg Anna kiszáll, mert ő meg nem tudott egyedül bemenni az intézménybe. Tehát egy-egy kórházba való eljutást logisztikailag úgy oldottak meg, hogy Anna anyukája Győrből Budapestre utazott. Fefe kisegítette Annát az autóból, és a mama a lehető leggyorsabban továbbállt az autóval, még így is kockáztatva a büntetés lehetőségét.

                                                            Másodszor is a várólistán

Megkönnyebbülés volt, mikor megtudta, hogy újra a listán van, a novemberi kontrollvizsgálatok már nagyon rossz eredményeket mutattak. Nem sok választotta el attól, hogy kórházba kerüljön, a következő lépés a gépi lélegeztetés lett volna. Mindketten ragaszkodtak ahhoz, hogy Anna otthon legyen, és várták az ominózus telefont.

Közben rátaláltak egy felhívásra, amelyet egy biztosító hirdetett: rövid történettel lehetett pályázni, ezeket nyilvánossá tették, majd szavazatokat gyűjtöttek a pályázók, a legtöbben elérők kapták a fődíjat. Anna pályázati címe mi más lehetett, mint „Csak levegőt! A fődíj egymillió Ft volt, amit legnagyobb örömére megnyert. Anna úgy döntött: ha már túl lesz mindenen, megmássza a Kékest! Persze ez abban az élethelyzetben, amikor ülve aludt, és pihegve lélegzett, a Kékes csupán egy álomnak tűnt. Miután megnyerte a fődíjat, felhívták telefonon: Fefe szerint ez egy óriási lelki dopping volt, bár Anna nagyon szerényen megjegyezte: „nem érdemelte volna meg más”? Még aznap éjjel riasztást kapott! Hiába, ha egy üzlet beindul!