A SZEXE új irodájában, (VII Andrássy út 124 sz.) beszéljük meg a találkozót Földi Ágnes elnökkel. Az épületbe beérvén a portásnő utánam szólt: „hova lesz a menet?”  Mondom neki: „a galériába megyek, Földi Ágihoz”! Végig nézett rajtam, a szemében azért láttam némi csodálkozást, aztán intett, hogy mehetek. A lépcsőn menvén átsuhant bennem: tuti nem annak gondolt, mint aki vagyok! Az irodában csupán a falon elhelyezkedett portrék, és a piros esernyő, mint szimbólum utalt arra, hogy különbözik a klasszikus értelemben vett munkahelytől. Elkezdődött közöttünk az a beszélgetés, amire minden bizonnyal sokan kíváncsiak. Jó magam is, és bár cseppet sem az erkölcsi normák vezéreltek, vagy a szörnyülködés, ne adj Isten az ítélkezés, sokkal inkább az: mi a van a türelmi zónán túl? Legális, vagy büntetik? Mi a különbség a szex-munkás és a prostituált között? Mi az a szex térkép, és a rendőr miért bünteti meg az utcán dolgozó szex-munkást azért, mert valaki illegálisan törmeléket rakott le az útra? Ági 16 éve képviseli a szex-munkások jogait, és hangsúlyozza: „ Nem Földi Ági a fontos, hanem az egyesület!” Fontos kapcsolatokat alakított ki a Civil AIDS Fórummal, a TASZ-szal, a Helsinki Bizottsággal és egyéb jogvédő szervezetekkel. Az ő érdeme az is, hogy az egyesületben dolgozik orvos, ügyvéd, szociológus, pályázatíró, adminisztrátor, önkéntes szex-munkás. Földi Ági azt mondja: „kicsit már szeretnék háttérbe vonulni, lassan közelítek a nyugdíjas évek felé, de még naponta dolgozom. Elsősorban az én nevemmel mossák össze a SZEXE-ét, de az szervezet más vezetője is rendszeresen nyilatkozik. (pl. Fedorkó Boglárka)

                                   „Még sosem nyertünk egyetlen pályázaton sem”

Az egyesület működéséhez természetesen pénzre van szükség, bár sok önkéntes szex-munkás segíti a szervezetet, de vannak költségek: irodabérlés, telefonok, számítógép, adminisztrátori alkalmazottak, jogsegélyszolgálat, stb. 2010 óta nyújtják be pályázataikat, de még soha, egyetlen fillért sem nyertek! Minden nagyobb városban tevékenykednek az önkénteseik, ha kell óvszert, síkosítót, szórólapokat osztanak, tájékoztatják a törvényről a  szex-munkásokat. Jogsegélyszolgálat jelenleg csak Budapesten és Pest megyében működik, vidékre csak nagyon kirívó esetben mennek. Ági szerint 2012-es törvény a szabálysértésekről, (a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről) még soha nem kívánt meg annyi ügyvédet, mint amennyire most lenne szükség

                                                             turelmizona

„Az önkormányzatok 16 éve nem jelölik ki a türelmi zónát”

Föld Ági szerint ma hazánkban 16 éves mulasztásos törvénysértés van életben. ( A 735/B/2003. számú Alkotmánybírósági Határozat: „A prostitúció reális, létező probléma ma Magyarországon, amelynek garanciális keretek közé szorítása valóban társadalmi érdek. Azáltal, hogy a jogalkotó türelmi zónák kijelölésére szólít fel, éppen ezt az érdeket kívánja szolgálni”  ugyanis az önkormányzatok egyszerűen nem jelölték ki a türelmi zónákat. 261/E/2000. sz. Alkotmánybírósági Határozat: „Az kétségtelen tény, hogy az önkormányzati rendelet megalkotásának elmaradása jogszabályi felhatalmazásból származó jogalkotói feladat elmulasztását eredményezte.” Már pedig a zónán belül legálisan nyújthatnánk szolgáltatásaikat. A türelmi zóna csak arra jó, hogy a szex munkás ott felkínálkozzon, de mindenki előtt ismert, hogy a felkínálással a dolog még nem ér véget

„ Az önkormányzatok folyamatosan arra hivatkoznak, hogy azért nem jelölik ki, mert a törvény kimondja: az 50.000 lélekszámnál nagyobb településnek akkor kell kijelölni, ha tömeges a prostitúció. A törvény nem tér ki arra, hogy mit értünk tömeges szó alatt? 16 év elteltével csak Tiszavasváriban szabták meg a türelmi zóna helyét.  Ott a polgármester úgy cselekedett, hogy rend a lelke mindennek!  A törvény megszabja, hogy a közintézményektől 300 méterre, az országúttól 100 méterre, és a főúttól 50 méterre tartózkodhatnak csak. Tíz évvel ezelőtt húsz kerület térképét állítottuk össze, de időközben rájöttünk, hogy fölösleges, mert a folyamatos változtatásokat lehetetlen követni.  A szex-munkás egy nagy térképpel a kezében elkezd rohanni, és keresi azt a helyet, ( GPS?) ahol megállhat. Viszont a rendőrnek is napra készen kellene tudni, hogy jó helyen állnak-e a lányok? A vidékről felvezényelt rendőrökről már nem is beszélve, akik még kevésbé ismerik az adott kerületet, így hamar bekövetkezhet, hogy a rendőr 72 órára bekíséri, majd a bíróság elé kerül az ügy. A bírónak kell döntenie arról, hogy a rendőr, vagy a tíz éve ott álló szex-munkás ismeri-e jobban a területet? Mellesleg a rendőr a helyszínen akár 300.000,- Ft-os büntetést is kiszabhat. Ezt vagy befizeti az illető, vagy szintén bekísérik, és a szabálysértést átváltják elzárásra, ez a Pálhalmai Országos BV. Intézetben történik. Könnyen lehet, hogy az illető nem tudja mikor szabadul, hiszen a többi elmaradt büntetés összegét is le kell ülnie. Volt olyan szex-munkás, aki másfélévet húzott le a börtönben azért, mert nem tudott bemenni, a nem létező türelmi zónába! Kirívó eset történt, mikor két év alatt annyi bírságot gyűjtött össze egy szex-munkás, hogy hét évet tölthetne börtönben.

Természetesen nagymértékben sérülnek a jogaik, miközben azt elvárja az állam, hogy vállalkozó legyen, adót fizessen. A besorolás tartalmazza az ő tevékenységüket: szexuális szolgáltatás, máshova nem sorolhat, egyéb személyi szolgáltatás. Hivatalosan a NAV bármikor kérhet tőlük számlát, miközben szintén hivatalosan nincs hol végeznie a szolgáltatást! Na, ez egy faramuci helyzet!”