wp_20160829_11_32_17_pro

 

Részlet a „Kapcsold le a kék fényt” kiadványból

„A letartóztatások és elzárások következtében a szex-munkások nem bíznak a rendőrségben. Sok civil szereplő éppen azért mer erőszakoskodni a szex-munkásokkal, mert tudják, hogy nem jelentik az esetet a rendőrségen. A rendőrségi diszkrimináció, és az erőszakos bánásmód miatt sok szex-munkás gondolja úgy, hogy ugyan nem bántalmazza a rendőrség, de nem is tesz semmit az ügyükben, így hiábavaló jelenteni.”

Földi Ágnes elmondta: ”ha a szex-munkások bajba kerülnek, a rendőr az utolsó, akitől segítséget kérnének! Erre jó példa, hogy egy alkalommal elraboltak egy szex-munkást, meglehetősen fondorlatos módon. Egy autóban ülő pár megegyezett vele, hogy „a hármas szexhez” szeretnék egy szállodában. Az illető megegyezett egy összegben, amit előre elkért és odaadta a barátjának. Majd a szállodában elfogadta a drogot, és egy külföldi bordélyházban tért magához: azt sem tudta hol van, miközben már jött hozzá az első vendége. Annak a telefonján értesítette Ágit és a barátját,  nyilvánvaló volt a történet, és az is, hogy szükségük van a segítségre. A hatósággal történő kommunikáció is enyhén szólva érdekes volt: „írják meg a történetet és adják fel a levelet tértivevénnyel”! Természetesen az ügy addig nem várhatott, a barát elindult a barátnőjéért, és épségben hazahozta

A Szex-munkások Érdekvédelmi Egyesületének működéséhez szükséges anyagi támogatást külföldről, a „Ma-Ma Cash” szervezettől kapják. A szex-munkások egy része a szomszéd országokban vállalkozóként, vagy bordélyházakban, alkalmazottként tevékenykedik. Többnyire két hetes turnusokat vállalnak, persze nem mindenki mondja meg itthon az igazat. Van aki „mosogatni” megy, miközben itthon vigyáz a nagymama a gyerekére.

Kapcsold le a kék fényt című kampányban felhívják a figyelmet a szex-munkások által jelentett diszkriminációs és erőszakos cselekedetekre. 2012-ben tizennégyezer rendbeli eljárás indult a szex-munkások ellen, a kiszabott bírság pedig több mint egymilliárd Ft volt. A bírságok alapja a türelmi zónán kívüli felajánlkozás, de az egyéb jogcímek között van, pl a közlekedési és köztisztasági szabálysértések. Becslések szerint tizenötezer szex-munkás dolgozik hazánkban, köztük többen egyedülálló anyák, akik gyerekeket tartanak el. Sokukat többszörös diszkrimináció éri, bőrszínük, nemi identitásuk miatt. A Szex-munkások Érdekvédelmi Egyesülete (SZEXE) már több ízben megvédte a szex-munkások jogait, eljárásokat kezdeményezett a törvénysértő önkormányzatok ellen. Ennek ellenére a rendészeti szervek továbbra kihasználják a szex-munka szabályozásának hézagait és önkényesen büntetik őket.