wp_20160818_14_25_04_pro

                                                                         Králik Istvánné, főnővér

Mikor először beszéltem Irénkével telefonon, áradt belőle a kedvesség, a gyengédség. Mindez folytatódott a személyes találkozásnál is. Szívélyesen vezetett körbe a házon, bejártunk minden helyiséget. A nappaliban éppen két kerekesszékben ülő fiúcska tartózkodott, tévét néztek. Bár nehezen kommunikáltak, de mikor üdvözöltem őket és megérintettem a kezüket, érzékelték. Ők a mentesítő és a nappali ellátásban részesülő fiatalok.

A kórtermekbe lépve nem a hagyományos szobákkal találkoztam, sokkal inkább egy otthonos, barátságos kép tárult elém: színes falakkal, játékokkal, modern bútorokkal.A ház lenti részében található az apartman, ahová nem csak végstádiumban lévő gyermeket helyezik el, hanem ide költözhet a család többi tagja: a szülők, nagyszülők, testvérek is. Gondos egészségügyi ellátásban részesülnek az érintett gyerekek, a hozzátartozók pedig folyamatosan velük lehetnek. Nagyon fontos a család számára, hogy legyen erről az időszakról közös emlékük. Egy különálló nagyobb helyiség alkotja a játszó, tornázó, mesélős termet, ahol játék is van bőven, de itt szokták tartani a csoportos foglalkozásokat. ( pl önkéntes képzés, csoportos megbeszélések)

                                             „Ezt a munkát csak szívvel és lélekkel lehet végezni”

Magasan képzett egészségügyi személyzet végzi team munkában az ellátást, (hospice, onkológiai, hematológia, rehabilitációs), de ide nem csak iskolai képesítés szükséges, ezt a munkát csak szívvel és lélekkel lehet végezni. Irénke elmondta azt is, hogy négyféle ellátást nyújt a Tábitha Ház: nappali ellátás, ami azt jelenti, hogy legkevesebb hat, legtöbb napi tizenkét órát lehet a gyermek náluk, évente 42 alkalommal.

Mentesítő ellátást kérhetnek a szülők, (hiszen nekik is jár egy kis pihenés), akik otthon ápolják súlyosan beteg gyereküket. A szülőket mentesülnek azoktól a nehéz feladatoktól, amit egész évben végeznek a gyermekük ellátása során. Ez évi 28 napot jelent, amennyiben olyan a szülő szociális helyzete, akkor ez több is lehet.

Tranzit ellátás akkor jön létre, ha hosszú kórházi kezelés után a szülőnek meg kell tanulnia: hogyan ápolja otthonában a gyermekét.  Ez időre 28 napot számolnak, de Irénke szerint, 14 nap alatt elsajátítják a teendőket.

Az életvégi ellátás elsőbbséget élvez, nincs meghatározva az itt töltött idő. Volt rá példa, hogy a gyereket beállították a megfelelő gyógyszerre és haza mehetett, de ez nem azt jelentette, hogy meggyógyult, viszont egy élhető minőséget kapott. A szülők bármikor hívhatják az orvosokat, ha valami probléma merülne fel, vagy emelni kell a gyógyszeradagot.  Amennyiben rosszabbodik az állapota, természetesen visszajöhet.